Endoskopik Sinüs Cerrahisi

Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) kritik komşulukları olan bir anatomik bölgede direk görüş olmadan, endoskopik sistemlerle elde edilen görüntülerin izlenerek küçük ve hassas cerrahi aletlerle kullanılarak yapılan bir ameliyattır.

 

 

Günümüzde kronik sinüs iltihaplarının, sinüs kaynaklı tümörlerin ve sinüslere komşu anatomik yapıların, ön kafa kaidesi yaralanmaları, travmaya bağlı göz çukuru hasarları ve görme siniri basısı gibi durumların tedavisinde en güncel ve sık uygulanan tedavi seçeneği olup en fazla sayıda yapılan ameliyatlardan biridir

 

 

Endoskopik sinüs cerrahisinin en sık uygulanma yeri uygun içerik ve sürede kullanılan ilaçla tedaviye cevap vermeyen kronik sinüzitlerdir. Bu ameliyatlar sırasında sinüslerdeki iltihaplı dokular ve polipler temizlenmekte, sinüslerin ürettikleri salgının buruna boşaldığı kanallar açılmakta ve burun eti küçültülmektedir.

 

Kronik sinüs hastalıklarında;

  • İltihaplı dokuların ve poliplerin temizlenmesi
  • Sinüs boşluklarını burna bağlayan kanallarının açılması
  • Burun etleri şişliği ve hava kistleri (Konka bülloza), sinüs boşluklarının birden fazla boşalma deliği (aksesuar ostium), anormal mukoza temas bölgeleri gibi anatomik problemlerin düzeltilmesi işlemleri yapılmaktadır.

Burun çevresindeki sinüslerin yerleştiği dar bölgede anatominin karmaşık olması ve beyin, gözler, görme sinirleri, gözyaşı kanalları, şah damarları gibi hayati organların komşuluğunda olması bu ameliyatların başarı ile yapılabilmesi için önemli tecrübe ve ileri teknoloji gerektirmektedir

 

Endoskopik sinüs ameliyat sonrasında ciddi bir ağrı şikayeti olmamakta, basit ağrı kesiciler genellikle yeterli olmaktadır.

 

Burnu mekanik olarak temizleyip mukozayı nemlendiren genellikle steril tuzlu su içeren spreyler kabuklanmalar geçene kadar kullanılmalıdır.

 

Pansumanın gerektiği gibi yapılması ameliyatın başarısı için oldukça önemlidir. Ameliyat sonrası ilk kontrol ve varsa tampon alınması 2-4 gün içinde yapılır. Birinci haftanın sonunda yapılan pansuman sırasında gerekiyorsa burun ve sinüs drenaj kanallarında oluşan kabuklar temizlenmekte, sinüs içine yapışmayı önleyici materyaller konulmuşsa bunlar alınmakta, enfeksiyon kontrolü yapılmaktadır. Hastaların yapılan ameliyatın boyutuna göre iyileşme tamamlanana kadar 1-2 haftalık aralarla kontrollere gelmeleri gerekmektedir.

Randevu ve Muayene

Ekibimizden randevu alarak sürecinizi başlatabilir ve muayene için randevu oluşturabilirsiniz.

Ameliyat Günü

Hizmet kalitesine güvendiğimiz hastanede yatışınızı gerçekleştirdikten sonra gerekli testler ve kontroller uzmanlar tarafından yapılır ve endoskopik sinüs ameliyatı için hazırlıklarınız tamamlanır.

Tedavi Süreci

Endoskopik sinüs ameliyatı sonrası 1 gece hastanede misafir edildikten sonra taburcu olabilir ve iyileşme sürecinde doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemlerini uygulayabilirsiniz.

Randevu ve Bilgi

+90 553 788 0216 numaramızdan arayarak veya WhatsApp üzerinden yazarak bilgi alabilir ve randevu oluşturabilirsiniz.